
Diş Hekimliği için Anatominin Temelleri 44
Walt Disney’in “Peşinden gidebilecek kadar cesaretiniz varsa, bütün rüyalarınız gerçek olabilir” diyen ünlü sözünü hatırlatalım önce sizlere. Hayalleri peşinden giden dört akademisyenin ortak bilimsel ilk çalışmasını sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Gerçek anlamda morfolojik bilimler (Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji) için kaynak bir eğitim kitabı olan D.R. Singh’in Diş Hekimliği için Anatomi’nin Temelleri isimli kitabın 2. Baskısı, Türkçe olarak okurların beğenisine sunulmuştur.
Farklı bilim dallarında yetişmiş ve yolları bu kitabın çevirisinde kesişen editörler olarak, kitabın hak ettiği değeri görmesi konusunda oldukça umutluyuz. Kitapta konu anlatımlarının yanı sıra yer alan şemalar, tablolar ve çizimlerin anlaşılmayı ve öğrenmeyi oldukça kolaylaştırdığını düşünmekteyiz.
Kitap bölüm sonlarında yer verilen özetleri ve metin içindeki konu ile ilgili uygulamalı anatomi kısımları ile piyasadaki eşdeğerlerinden bir adım öne çıkmaktadır. Kitabın bu ikinci baskısında, ilk baskıdan farklı olarak, konuların teorik ve klinik öneminden yola çıkılmış ve birçok yeni konunun eklenmesi ya da daha önce var olanların güncellenmesi ile farklı bir tarz oluşturulmuştur.
Özellikle Diş Hekimliği eğitiminin önemli bir bölümünü oluşturan baş-boyun bölgesinin morfolojisi ve çok görülen kliniklerin uygulamalı anatomi pencerelerinde yer almasının yanı sıra, diğer sistemlere de yeterince yer veren bir başvuru kaynağı özelliği barındırmaktadır.
Orjinal baskısında CD içeriği şeklinde yer verilmiş olan vücut bölgeleri (Karın, Toraks, Alt Ekstremite ve Üst Ekstremite) Türkçe baskıda kitap içine alınarak, konu bütünlüğünün sağlanması amaçlanmıştır.
Bu nedenle Diş Hekimliğinin yanı sıra Tıp, Hemşirelik ve Sağlık Bilimlerinin herhangi bir dalında lisans ya da lisansüstü eğitim alan öğrencilere ve hatta uzmanlara hitap edebilecek bir kitapla karşınızdayız. Bölüm sonlarındaki çoktan seçmeli ya da klasik tarzda sorular ve cevaplarını içeren kitap, lisans ve lisansüstü eğitimin yanı sıra TUS ve DUS için oldukça önemli bir kaynak olabilme niteliği taşımaktadır.
Memnuniyetlerinizi ya da şikâyetlerinizi kitabevi aracılığıyla bizlere ulaştırabilirsiniz. Yapıcı geribildirimlerinizi bekliyoruz.
Ticari kaygıları bir kenara bırakarak böylesi önemli bir kaynağın Türkçe literatüre kazandırılmasını sağlayan İstanbul Tıp Kitabevlerine, dizgi ve mizanpajda emeği geçen değerli çalışanlarına teşekkürü bir borç biliriz.
Yoğun geçen akademik çalışmaları içinde vakit ayırarak çevirilerin yapılması konusunda katkılarını esirgemeyen, her biri kendi alanlarında oldukça başarılı hocalarımıza, çalışma arkadaşlarına ve akademik hayatımızda imzası bulunan tüm geçmişimize, bizleri sabırla ve sevgiyle destekleyen ailelerimize en içten minnet, sevgi ve saygılarımızla…

Her Yönüyle Maksiler Sinüs Lifting Teknikleri 44
Her Yönüyle Maksiler Sinüs Lifting Teknikleri
Dentsem │ Diş Hekimliği Sürekli Eğitim Merkezi, düzenlediği mezuniyet sonrası eğitimlerin yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası kitabın da yayıncılığını üstlenerek yoluna devam ediyor. Dentsem, oral ve maksillofasiyal cerrahinin en sık uygulanan işlemlerinden biri olan maksiller sinüs lifting konusunda yeni bir kitabı daha diş hekimlerimizin ilgisine sunuyor.
Muayenehane pratiğinde her geçen gün daha da artarak uygulanan sinüs lifting operasyonları konusunda kapsamlı bir Türkçe kitap eksikliği uzun süredir hissedilmekteydi. Bu eksikliği gidermeye yönelik olarak, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertan Ergun tarafından hazırlanan "Her Yönüyle Maksiller Sinüs Lifting Teknikleri” kitabı, Türkiye’de bu alanda yayınlanmış ilk kitap olma özelliğine sahip.
Kitap, başta oral ve maksillofasiyal cerrahi branşında uzmanlık ve doktora öğrencileri olmak üzere, maksiller sinüs lifting teknikleri hakkında bilgi edinmek isteyen tüm diş hekimleri için faydalı ve uzun soluklu bir eser olması doğrultusunda hazırlandı. Toplam 342 literatürün, 560 fotoğrafın yer aldığı 280 sayfalık kitabın, geniş ve detaylı teorik bilgilerin yanı sıra bu alanda en son yayınlanan teknik ve malzemelere de yer verilerek klinik uygulamalarda bir rehber olması amaçlandı.
Prof. Dr. Sertan Ergun’un uzun yıllara dayanan özenli çalışması sonucunda ortaya çıkan kitapta yer alan her bilgi ilgili literatür ile desteklendi. Ayrıca kitabın görsel yönüne de özel bir önem verildi, yüksek kalitede kadavra fotoğrafları ve kitaba özel hazırlanan illüstrasyonlarla adeta okuyucuya görsel bir şölen sunuldu.
Yıllar içerisinde çeşitli eğitimler, seminerler, sempozyumlar, kongreler ve bire bir söyleşilerde maksiller sinüs lifting operasyonları ile ilgili diş hekimlerinin pek çok sorularının olduğunu ve bunlara pratik cevaplar aradıklarını fark eden Prof. Dr. Sertan Ergun, başucu kaynağı olması beklenen kitap için bir soru cevap bölümü de hazırladı. En çok sorulan 45 soru ve bu soruların kanıta dayalı kısa ve net cevapları içeren soru-cevap bölümünün sinüs lifting uygulamaları yapan diş hekimler için kritik ip uçları sunacaktır.

Diş Hekimleri İçin Acil Yaklaşımlar 44

Baş - Boyun - Yüz Resimli Klinik Anatomi Atlası 44

Diş Hekimliğinde Radyolojinin Esasları 44
Istanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İlknur Özcan’ın editörlüğünde hazırlanan ‘’Diş Hekimliğinde Radyolojinin Esasları’’ (Konvansiyonelden-Dijitale) adlı eser, tamamı orjinal vakalardan oluşan ileri teknoloji kullanılarak çok net radyolojik görüntülerin elde edildiği, her biri alanında deneyimli öğretim üyelerinin hazırladığı toplamda 70 yazarlı, 47 bölüm ve yaklaşık 1800 radyolojik görüntü ile 800’ü aşkın özgün vaka fotoğrafı içeren tamamı renkli, parlak kuşe kağıda basılan 1188 sayfadan oluşan multidisipliner bir kitaptır.
Diş hekimlerinin öğrenciliklerinden başlayarak tüm akademik hayatları boyunca her seviyede yararlanabilecekleri alanında yayınlanan iddalı, temel kaynak niteliğinde bir eserdir.

Periodontoloji ve İmplantoloji (Cilt 1 ve 2) 44
Editör

Netter Diş Hekimleri için Baş ve Boyun Anatomisi 44
Netter’in DİŞ HEKİMLERİ İÇİN BAŞ VE BOYUN ANATOMİSİ
Diş hekimliği eğitiminde başarılı olmak için, tüm otorite ve akademisyenlerce 1. Sırada tavsiye edilen kitaptır. Müfredat programlarıyla uygun konu ve atlas içeriğini birarada sunar.
Özellikle diş hekimliği öğrencileri, akademisyenleri ve mesleklerini icra eden tüm diş hekimleri için yazılmış olan bu emsalsiz baş-boyun anatomisi kitabı, aynı zamanda, Frank H. Netter koleksiyonundan her biri klinik diş hekimliği pratiğine anatomik olarak anahtar olma özelliğindeki yüzlerce HD kalitedeki resimle, mükemmel bir atlas niteliğindedir.
Bu Baskıdaki Yenilikler:
• Dental implantlar, CBCT ve mandibula osteolojisi üzerine genişletilmiş güncel içerik
• Dr. Carlos Machado’nun yeni muhteşem temporomandibuler eklem, artiküler disk patolojisi, fossa infratemporalis, fossa pterygopalatina ve a. maxillaris illüstrasyonları
• Her bölümde, diş hekimliği klinik anatomisine ilişkin illüstrasyonlar ve bilginin özüne en kestirme ulaşımı sağlayan, minimum alanda maksimum bilgiyi en doyurucu biçimde sunma amaçlı tablolar bulunmaktadır.
Temel anatomik bilgilere ilaveten, diş hekimliği klinik anatomisini de bu kitabın içeriğinde bulacaksınız; bir kaç örnek vermek gerekirse:
• Maksiller sinüs lifting
• Caldwell-Luc operasyonu
• Maksiller dişlerin köklerinin, maksiller sinüse penetre olmuş uçları
• Dişsiz hastalarda kemik kaybı ve tedavi planlamasına etkisi

Tıp Sanat 44
İnsanlığın anatomiyi, sağlık ve hastalıkları anlama çabasında sanatçıların binlerce yıl öncesine dayanan özel bir yeri vardır;
bu kitap, dünyanın en büyük koleksiyonlarından birinden derlenen, düşündürücü ve bazen de merak uyandıran betimlemeleri kullanarak, bu sanatçıların yaratıcılıklarının ve araştırıcılıklarını kutlamaktadır.

Diş Hekimliğinde Lokal Anestezi 44
Diş hekimliği alanında akademisyen,öğrenci ve mezuniyet sonrası hekimlerin yararlanacağı Türkçe yazılmış kaynaklar sınırlıdır. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin dişhekimliğinin temel alanlarından biri olan lokal anestezikler konusunda büyük bir özveri ve detaylı bir şekilde hazırlamış olduğu bu kitap pek çok boşluğu dolduracaktır. Özellikle kitapta bulunan anatomi ve anestezi teknikleri ile ilgili resimlerin bu kitaba özgü olması ayrıca önemlidir.
Bu kitap konulara yaklaşımı ile akademisyenlerin, diş hekimlerinin, diş hekimliği öğrencilerinin kendilerini eğitmeye, bilimsel çabalar harcayarak pratiklerini geliştirmeye özendirecek öğeleri kapsamaktadır. Unutulmamalıdır ki cerrahi branşlarda ilk hedef hastanın ağrı duyusunu ortadan kaldırarak tedavi süresince hastaya iyi bir konfor sağlamaktır. Kitapta anlatılan konularda da bu hedef açıkça belirtilmekte; akademisyenlerin, tecrübeli klinisyenlerin, araştırmacıların ve her seviyedeki öğrencilerin danışabileceği bir başvuru kitabı olma özelliğini de taşımaktadır.

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ / Kanıta Dayalı Tanı ve Tedavi Yaklaşımları 44
İÇİNDEKİLER
Giriş
KANITA DAYALI/KANIT DESTEKLİ KLİNİK UYGULAMA NEDİR?
Bölüm 1:ANAMNEZ, BELGELEME VE KAYITLARIN SAKLANMASI, KONSÜLTASYON, SİSTEMİK HASTALIKLAR
Bölüm 2:ORAL CERRAHİDE KULLANILAN GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ
Bölüm 3:LOKAL ANESTEZİ
Bölüm 4:DENTAL GİRİŞİMLERDE PREMEDİKASYON, SEDASYON, GENEL ANESTEZİ
Bölüm 5:SÜRMÜŞ VE GÖMÜLÜ DİŞLERİN ÇEKİMİ
Bölüm 6:DENTOALVEOLER REKONSTRÜKSİYONDA GENEL KONSEPTLER
Bölüm 7:TIBBİ ACİL DURUMLAR VE TEDAVİLERİ
Bölüm 8:AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİNDE ÖZEL DURUMLAR
I. ANTİKOAGÜLAN VE ANTİTROMBOSİTİK İLAÇ KULLANAN HASTALARDA CERRAHİ YAKLAŞIM
II. ANTİREZORPTİF- ANTİANJİYOGENİK TEDAVİ ALTINDAKİ HASTALARDAKİ
KOMPLİKASYONLAR VE ORAL CERRAHİ UYGULAMALAR
III. KEMOTERAPİ VE/VEYA RADYOTERAPİ GÖREN HASTALARDA DENTAL-CERRAHİ YAKLAŞIM
IV. HIV POZİTİF HASTALARDA DENTAL- CERRAHİ YAKLAŞIM
V. KANSER TEDAVİSİNİN ORAL KOMPLİKASYONLARI VE TEDAVİLERİ
Bölüm 9:AĞIZ, DİŞ ve ÇENE CERRAHİSİNDE İLAÇ KULLANMA PRENSİPLERİ
Bölüm 10:DİŞ VE ÇENE KEMİK ENFEKSİYONLARI
Bölüm 11:ÇENE VE YÜZ AĞRILARI
Bölüm 12:TEMPOROMANDİBULER BOZUKLUKLAR
Bölüm 13:DENTAL İMPLANTOLOJİ
I. DENTAL İMPLANTLAR
II. İMPLANTOLOJİDE GREFT & MEMBRANLARIN KULLANIMI
III. SİNÜS TABANININ YÜKSELTİLMESİ
Bölüm 14:ÇENE KEMİKLERİNİN KİSTLERİ
Bölüm 15:ÇENE KEMİKLERİNİN TÜMÖRLERİ
Bölüm 16:TÜKÜRÜK BEZLERİ VE HASTALIKLARI
Bölüm 17:ÇENE - YÜZ KIRIKLARI

Yirmiyaş Dişlerinin Cerrahi Çekimi 44
Muayenehaneden- Muayenehane için
• Akıl dişlerinin cerrahi çekimi ne zaman ve nasıl yapılmalı?
• İşlem sırasında yaşanabilecek sorunları klinik, konvansiyonel radyoloji veya bilgisayarlı tomografi tetkikleri ile nasıl daha iyi anlayabiliriz?
• Cerrahi uygulamanın olabildiğince verimli ve atravmatik gerçekleşebilmesi için nasıl bir cerrahi yöntem önerilir?
Genel dişhekimliği yapan meslektaşlarımıza doğru çözüm yollarını anlatan bu kitapta, bu önemli soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Basit klinik sınışamalar eşliğinde, üçüncü molar dişlerin retromolar bölgede konumları ile ilgili tüm radyolojik senaryolar aydınlatılmıştır.
Operasyon öncesinde olgunun zorluğunun belirlenmesi, cerrahi işlemin daha doğru planlanması ve başarıyla tamamlanabilmesi açısından cerraha avantaj sağlar. Bu bilgiler eşliğinde cerrahi travmanın çekilecek dişe yönlendirilmesi (dişin bölünerek çıkartılması), dişin çevre dokularının atravmatik çalışma mantığıyla korunabilmesine imkan tanır.
Böylece enfeksiyon riski ve postop ağrı seviyesi anlamlı seviyede indirgenmiş olur. Her cerrahi senaryo, şematik ve klinik fotoğraşar eşliğinde adım adım görselleştirilmiştir. Bu sistematik süreç, hekime güvenli ve verimli çalışma imkanı yaratacağı gibi operasyon sonrası yaşanabilecek olası komplikasyonların azaltılmasını da sağlar.
İçindekiler
� Germektominin endikasyonları ve ideal zamanlaması
� Sürme bozuklukları
� Detaylı radyolojik inceleme
� Klinik sınıflama
� Lokal anestezi teknikleri ve başarısızlıkları
� Cerrahi işlem: Ana prensipler
� Germektomi
� Mesioversiyon
� Horizontal konumlanma
� Vertikal konumlanma
� Distoversiyon
� Tanı ve Cerrahi Çekim
� Müdahele sürecine genel bakış
� Hastanın bilgilendirilmesi

DİŞ HEKİMLERİ İÇİN CERRAHİ DİKİŞ SANATI KLİNİK REHBERİ - III 44
GİRİŞ
1. BÖLÜM: YARA İYİLEŞMESİ
1. Yara iyileşmesi ve tipleri
2. Yara iyileşmesinin evreleri
Pıhtılaşma ve enflamasyon
Proliferasyon veya hücrelenme dönemi
Yeniden şekillenme ve olgunlaşma dönemi
3. Yara iyileşmesinde ağız mukozasına özgü farklar
4. Yara iyileşmesinde etkili sistemik faktörler
Yaş
Beslenme
Dehidrasyon
Diyabet
Nikotin kullanımı
Konak savunmasını etkileyen hastalık ve tedaviler
5. Yara iyileşmesinde etkili ilaçlar
Antitrombotik tedavi
Antianjiyojenik ajanlar
Antirezorptif ajanlar
Kortikosteroidler
6. Yara iyileşmesinde etkili yerel faktörler
Kesinin yönü ve uzunluğu
Kesinin yüzey açısı
Hemostaz
Dokulardaki nem miktarının kontrolü
Nekrotik dokuların ve yabancı maddelerin çıkarılması
Yara içinde ölü boşlukların önlenmesi
Doku gerginliği
Enfeksiyon
Yaranın ve pıhtının stabilizasyonu
Yara bölgesinin kanlanması
Yeterli görüş alanı yaratılması
2. BÖLÜM: CERRAHİ DİKİŞ MALZEMELERİ
1. Dikiş ipleri ve iğneleri
2. Dikiş iplerinin fiziksel özelliği
Kalınlık
Fiziksel yapı
Sıvı taşıma özelliği
Gerilme dayanıklılığı
Doku geçişi
Düğüm güvenliği
Esneklik
Şekil hafızası
3. Dikiş iplerinin emilim özelliği
Emilebilen dikiş ipleri
Emilebilen doğal dikiş ipleri
Emilebilen sentetik dikiş ipleri
Poliglikolik asit
Poliglaktin 910
Poliglikapron
Polidiaksanon
Emilemeyen Dikiş İpleri
Emilemeyen doğal dikiş ipi
İpek
Emilemeyen sentetik dikiş ipleri
Poliamid
Polipropilen
Polyester
Polibutester
4. Dikiş iğneleri
İğne anatomisi
İğnenin gözü
İğnenin gövdesi
İğnenin ucu
5. Doku yapıştırıcılar
Fibrin doku yapıştırıcılar
Kolajen ve protein esaslı doku örtücüler
Siyanoakrilatlar
Poliüretan doku yapıştırıcılar
6. El aletleri
İğne tutucular
İğne tutucu kullanımı
Makaslar
Pensler
3. BÖLÜM: CERRAHİ DİKİŞ TEKNİKLERİ
Genel dikiş ilkeleri
Amacına göre dikiş teknikleri
1. Yarayı kapatan dikişler
Tek dikiş
Basit dikiş
Sürekli dikişler
Kilitli/kilitsiz sürekli dikişler
Köşe dikişi
2. Yara kenarlarını yaklaştıran dikişler
Dikey ikiz dikiş
Yatay ikiz dikiş
Kilitli yatay ikiz dikiş
3. Askı dikişleri
4. Görüşü artırma dikişleri
5. Biyomateryal veya greft sabitlemek için kullanılan dikişler
6. Tampon sabitleme dikişleri
7. Kanamayı kontrol altına almak için dikişler
8. Kılavuz dikişler
9. Derin dokulara kaçırmama dikişleri
10. Abse drenajında kullanılacak dikişler

DİŞ HEKİMLERİ İÇİN YİRMİ YAŞ DİŞLERİ KLİNİK REHBERİ – IV 44
Bölüm I
Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi İle İlgili Genel Görüşler ve Çekim Endikasyonları .................. 13
A- Yirmi Yaş Dişleri İle İlgili Genel Bilgiler ............................................................ 15
B- Yirmi Yaş Diş Gelişiminin Panoramik Röntgende İzlenmesi ................................... 20
C- Yirmi Yaş Dişlerinin Çekim Endikasyonları ....................................................... 24
1- Komşu Dişlere Zarar Vermesi ................................................................ 25
2- Perikoronite Neden Olması .................................................................. 26
3- İnfeksiyon ve Trismus Gelişmesine Neden Olması ...................................... 28
4- Ortodontik Tedavi Amaçlı Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ................................. 31
5- Protez Planlamasında Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ...................................... 36
6- İmplant Planlaması Yapılan Bölgede Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi .................... 37
7- Fokal İnfeksiyon Kaynağı Olabilecek Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ................... 38
8- Kırık Hattında Bulunan Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ..................................... 40
9- Ortognatik Cerrahi Girişimlerden Önce Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ............... 43
10- Kist ve Tümör Gibi Patolojik Oluşumlara Neden Olan Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ................................................................... 44
11- Temporomandibular Eklem Bozuklukları (TME disfonksiyonu) ve
Baş-Boyun Ağrılarına Neden Olan Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ..................... 54
12- Oklüzyonda Olmayan Uzamış Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi .......................... 55
13- Yirmi Yaş Dişlerinin Ototransplantasyonu ................................................. 55
14- Diş eti ve Çevre Mukozada Lezyonlara Neden Olan
Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi .................................................................... 56
15- Koruyucu (Prevantif) Amaçlı Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi .............................. 57
16- Çene-Yüz Bölgesini Etkileyen Sendromlarda Gömük Olan Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi .................................................................... 58
17- Bifosfanat ve Benzeri İlaç Kullanan Hastalarda Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ...... 60
18- Baş - Boyun Kanserlerinde, Organ Nakli Yapılacak Hastalarda
Tedavi Öncesi ve Sonrası Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi ................................. 62
D-Yirmi Yaş Dişlerinin Erken Çekim Avantajları (17-25 Yaş Aralığı) ......................... 63
E-İleri Yaşlarda Yirmi Yaş Dişlerinin Çekiminin Dezavantajları ............................... 63
F-Yirmi Yaş Dişlerinin Çekim Kararını Verirken Dikkate Alınması Gereken Konular ...... 64
G-Gömük Yirmi Yaş Dişi Operasyonlarının Artış Nedenleri ................................... 64
H-Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi Konusunda Günümüzde Gelinen Nokta .................... 64
Bölüm II
Yirmi Yaş Dişlerinin Cerrahisinde (Öncesi ve Sonrasında) Gerekli Olabilecek İlaçlar ......... 67
A- Lokal Anestezik Maddeler ve Uygulamaları ................................................... 68
B- Yirmi Yaş Dişi Çekim/Cerrahi Çekim Öncesi ve Sonrası Klorheksidin İçeren veya Benzeri Ağız Gargaralarının Kullanımı ......................................................... 70
C- Yirmi Yaş Dişi Çekim/Cerrahi Çekimlerinden Sonra Analjezik ve Antiinflamatuar İlaç Kullanımı ......................................................................................... 70
D- Yirmi Yaş Dişi Çekim/Cerrahi Çekimlerinden Sonra Antibiyotik Kullanımı .............. 71
E- Yirmi Yaş Diş Çekim/Cerrahi Çekimlerinden Sonra Steroid Uygulamaları .............. 72
F- Sedatif ve Genel Anestezi İlaçları ................................................................. 72
Yirmi Yaş Dişi Operasyonları Sonrası Uygulanacak Lokal Önlemler ve
Hastanın Bilgilendirilmesi ................................................................................... 73
Bölüm III
Yirmi Yaş Dişlerinin Sınıflaması ve Çekim Komplikasyonlarının Tedavisi ......................... 75
A- Yirmi Yaş Dişlerinin Çekim/Cerrahi Çekimleri ve Ameliyatlarının Zorluğunu Belirleyen
Faktörler ............................................................................................... 76
a- Gömük Dişin Açısı ............................................................................... 76
b- Köklerin Şekil Ve Sayısı ......................................................................... 81
c- Ramus İle İlişkisi ................................................................................... 83
d- Gömük Dişin Derinliği ........................................................................... 85
e- Önemli Anatomik Oluşumlara Yakınlığı ..................................................... 86
f- Yaş Faktörü ......................................................................................... 87
g- Hekimin Bilgi Ve Tecrübesi ..................................................................... 90
h- Hastanın Genel Sağlık Durumu ................................................................ 90
B- Yirmi Yaş Dişi Çekim/Cerrahi Çekimlerinin Komplikasyonları ve Tedavileri ............. 90
Bölüm IV
Vakalar ve Uygulama Teknikleri ........................................................................... 99
Yirmi Yaş Dişinin Çekim Basamakları ................................................................... 100
Alt Çene Yirmi Yaş Dişlerinin Çekim ve Cerrahi Çekimleri ......................................... 101
Vaka 1 ......................................................................................................... 102
Vaka 2 .........................................................................................................103
Vaka 3 .........................................................................................................105
Alt Çene Yirmi Yaş Dişlerinin Cerrahi Çekimlerinde Uygulanan İnsizyonlar ..................... 107
Vaka 4 ......................................................................................................... 108
Vaka 5 .........................................................................................................109
Vaka 6 .........................................................................................................112
Vaka 7.......................................................................................................... 115
Vaka 8 ......................................................................................................... 116
Üst Çene Yirmi Yaş Dişlerinin Çekim ve Cerrahi Çekimleri ........................................ 117
Vaka 9 ......................................................................................................... 117
Üst Çene Yirmi Yaş Dişlerinin Cerrahi Çekimlerinde Uygulanan İnsizyon ve
Mukoperiosteal Flep Hazırlığı ............................................................................ 117
Vaka 10 ....................................................................................................... 119
İleri Okumalar ................................................................................................ 120

Diş Hekimliğinde Antibiotik ve Antimikrobiyal Kullanımı 44
Antibiyotikler ve antimikrobiyaller, günümüzde diş hekimliği uygulamalarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden, bu ilaçların kullanımı konusunda doğru stratejilere ve kurallara yüksek düzeyde gereksinim bulunmaktadır. Diş hekimliği alanında antibiyotiklerin ve antimikrobiyallerin kullanımı konusunda yabancı dilde hazırlanmış birçok kaynak bulunmakla birlikte, Türkçe kaynaklar oldukça sınırlıdır. Tercümesi ve editörlüğü Gazi Ünüversitesi Dişhekimliği Fakültesinden Prof.Dr. İnci Karaca ve Doç.Dr. Dilek Uğar Çankal tarafından yapılan kitabın, içeriğinde genel prensipler, ilaç seçimi, farmakokinetik özellikler, ilaç etkileşimleri, yan etkiler ve profilaksi gibi yönleriyle antibiyotik ve antimikrobiyal ajanlar hakkında detaylı ve güncel bilgiler sunulmaktadır. Uluslar arası saygınlığı olan bir grup uzmanın, klinik uygulamalarda kullanılacak en dolaysız ve en doğru bilgilerin sağlanması amacıyla bir araya gelerek oluşturdukları bu kitabın; diş hekimliğinde antibiyotiklerin ve antimikrobiyallerin kullanımı konusunda diş hekimliği öğrencileri için önemli bir başvuru kaynağıdır. Ayrıca yanı sıra, oral ve maksillofasiyal cerrahi, periodontoloji, diş hastalıkları ve tedavisi, pedodonti ve protetik diş tedavisi alanlarında eğitim almakta olan asistanların ve konuya ilgi duyan diş hekimlerinin de yararlanabilecekleri içeriktedir. Kitabın, çok önemli olan bir yönü de; içerdiği bir bölümün, klinik uygulamalarda antibiyotiklerin ve antimikrobiyallerin kullanımı hakkındaki hukuki konularda gittikçe artan bilinçlenme gereksinimine işaret etmesidir. İlgili bölümde, Amerika Birleşik Devletleri’nde dava konusu olan gerçek olaylardan alınan örnekler aracılığıyla, bu alanda ortaya konulan çeşitli yasal yaklaşımlar ve etik konular açıklanmaktadır. Kitabın bu bölümünün, yakın bir gelecekte ülkemizde de önem kazanacağından dolayı medikolegal konular için önemli bir referans teşkil edecektir.

Dişhekimliğinde İlaç Kullanımı ve Reçete Rehberi 44

Diş Hekimliğinde Sık Kullanılan İlaçlar 44

Dental İmplantolojide Karar Verme Süreci Cerrahi ve Restoratif Yaklaşımlar Atlası 44
Diş hekimliğinde eksik dişlerin rehabilitasyonunda implant uy-gulamaları oldukça geniş bir yer almaktadır. Dijital implant uy-gulamaları, tedavi yaklaşımı ve uygulama sırasında oluşabilecek komplikasyon oranını en aza indirgemekte ve tedavi başarısını arttırmaktadır. Ancak dental implant tedavilerinde başarı hepimi-zin çok iyi bildiği gibi karar verme süreci ile başlamaktadır. Kanıta dayalı bilgilere dayalı biyolojik ve bilimsel temeller doğrultusunda yapılan kapsamlı tedaviler hem hekim hem de hasta tarafından ka-bul edilebilir olmaktadır.
Günümüzde İmplant tedavisine yönelik oldukça fazla sayıda seminer ve kurslar düzenlenmektedir. Genellikle bu eğitimlerde, implant uygulamalarının mekanik yönünden bahsedilmektedir. Ancak kanıta dayalı bilgiler ve biyolojik prensiplerden çok fazla söz edilmemektedir.
Bu kitapta, implantoloji alanında söz sahibi, yetenekli ve dene-yimli araştırmacılar tarafından, implant hastalarına, cerrahi ve restoratif tedavi uygulayan hekimlerimize kanıta dayalı yaklaşımlarla çeşitli vakalar sunulmuştur. Vakaların tedavi süreçleri kapsamlı şekilde anlatılmıştır. Tedavinin cerrahi ve restoratif aşamaları ba-samak basamak gösterilmiştir. Restoratif tedavi aşamalarının anla-tılmasında bizlere yardımcı olan, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için değerli bilgilerini bizimle paylaşan Doç. Dr. Merve Bankoğlu Güngör’e ve Uzm. Dt. Onur Etöz ‘e katkılarından dolayı çok teşek-kür ederiz.
Dental İmplantolojide Karar Verme Süreci ; Cerrahi ve Restora-tif Yaklaşımlar Atlası; hastasını bilimsel bilgilere dayanarak tedavi etmek isteyen hekimler için oldukça kapsamlı ve yol gösterici bir rehber olacaktır.
Umarım keyifle okursunuz

Ağız Cerrahisi Diş Hekimliği Renkli Atlası 44
Ağız, çene ve yüz cerrahisi, uluslararası terminolojideki tanımıyla oral ve maksillofasiyal cerrahi, özellikle 1980'lerden beri hızlı ve çok önemli aşamalar kat etmiştir.
Bu kaynak, çeşitli seviyelerde yarar sağlayabilecek ve dolayısıyla dişhekimleri, oral ve maksillofasiyal cerrahi eğitimi almakta olan asistanlar ile diş hekimliği öğrenci eğitiminde faydalı olabilecek özelliktedir.
